Магазините за дрехи втора ръка у нас въртят оборот за 100 млн. лева

24917
Магазините за дрехи втора ръка у нас въртят оборот за 100 млн. лева

Оборотът на магазините за дрехи втора употреба в България е поне 100 млн. лв. Това съобщи Севдалин Спасов, председател на националния съюз на търговците от този бранш.

„Пазарът е силно конкурентен, защото сме в ЕС и всеки може да внася и да продава”, обясни браншовикът.

„Основните доставки са от Европа - Германия, скандинавските страни, Италия. Има и внос от САЩ и Канада, но делът им е около десетина процента. Много се разрасна и онлайн търговията, която зае дял от над една пета. Темповете на развитие на тези сайтове са високи и те вече са сериозни конкуренти на класическите магазини. Динамиката в бранша е голяма. Откриването на магазин излиза към 10 000 лв., които лесно се прежалват. 20-30% от магазините затварят до шестия месец”, допълни Спасов пред "Монитор".

Магазини в страната масово фалират

Много магазини в страната фалират. В края на 2015 г. търговските обекти за продажба на дребно са били 115 936 броя, сочат данните на НС...

Според него пазарът ни обаче е стабилен и продължава да расте. „По груби данни в сектора са заети около 20 000 души. Има много фирми, които внасят стока, сортират я и я реекспортират. Реекспортът върви по две направления. Едната, по-хубавата част от дрехите се връща в Западна Европа, защото там е на мода да се щадят ресурсите на планетата и продажбите на дрехи втора ръка растат. Същото е и в Щатите, където вече има вериги с по над 2000 магазина. Голяма част от останалото отива за Африка и Азия. В Индия старите дрехи се използват за суровина за производството на вата за седалките на автомобилите или за изолация на сгради. От подметките на старите обувки (най-често маратонки) се правят покрития за детските площадки”, обясни браншовикът.

По думите му българинът купува по-качествените 10-15% от дрехите, доставяни у нас.

Информация на агенция „Митници” сочи, че за 2016 г. и първите 2 месеца на 2017 г. страни извън ЕС сме внесли 12,4 т дрехи втора употреба на стойност 22,07 млн. лв.

Най-често в сайтовете за дрехи втора употреба поръчваме стоки за до 30 лв., а в магазините средната цена на покупката е 10-20 лв.

Икономическа полиция удари три магазина за пиратски стоки в Плевен

Три магазина предлагащи „пиратски“ стоки „Реплика“ бяха наказани от служители на Икономическа полиция и Патентн...

„Предимно жени пазаруват в онлайн магазина ни”, обясни Калина Дянкова от един от сайтовете. „Те поръчват предимно маркови дрехи. Основно рокли и дънки, както и потничета. Средната сума на всяка поръчка през интернет е 20-30 лв. Мъжете предпочитат да си купуват ризи и дънки, горе-долу за същите пари. Обикновено основният наплив от пазаруващи е около празниците на традиционния Черен петък и преди Коледа и Нова година”, поясни тя. „Стоката си я зареждаме основно от Италия. Част от дрехите се купуват на килограм, а марковите - на бройка”, уточнява Дянкова.

Според служителка в друг онлайн магазин за употребявани дрехи 80% от клиентите в сайта са жени. По думите й цената на покупката зависи от намаленията, които се предлагат. Хората предпочитат да поръчват, когато има промоции.

Пиковете на пазаруване са през есента, когато си сменят гардероба.

Вероника Койчева, началник-склад на една от фирмите в бранша, смята, че основно се купуват втора ръка спортни дрехи - тениски и якета, като има и месеци с по-малко поръчки от търговците на дребно. „Обикновено това са януари и февруари, когато сметките за ток са по-високи. Другият период е от края на август до началото на септември, което може би е свързано с подготовката на децата за училище”, допъли Койчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика